Het lijkt erop dat je favoriete overheidsfunctionarissen binnenkort geen make-uptutorials of dansuitdagingen zullen doen.

Eerder deze week keurde de Senaat wetgeving goed om TikTok te verbieden van overheidsapparaten. Dit volgt op toenemende druk, voornamelijk van Republikeinse wetgevers van de staat, om de aanwezigheid van TikTok in de Verenigde Staten te beteugelen, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid omdat de app eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance.

Alleen al in de afgelopen twee weken hebben gouverneurs van South Dakota, Maryland, Oklahoma, Alabama, South Carolina, Utah en Texas ambtenaren verboden om TikTok op overheidsapparaten te gebruiken.

Deze golf van verbodsacties voor werknemers om TikToks te plaatsen op hun apparaten die eigendom zijn van de overheid volgt op soortgelijke stappen van het Amerikaanse leger, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De nieuw voorgestelde wetgeving van de Senaat zou die beperking uitbreiden tot het gehele federale personeelsbestand.

Deze verboden zijn geen kritieke klap voor TikTok. Er zijn ongeveer 2 miljoen Amerikaanse overheidsmedewerkers; staatsambtenaren vormen nog eens enkele miljoenen mensen. TikTok heeft naar verluidt een miljard maandelijkse actieve gebruikers. Maar deze bewegingen zijn ook geen teken dat TikTok op een vaste voet staat.

Moet deze recente lawine van acties tegen de populaire korte video-app zorgen baren dat alle burgers – en niet alleen degenen die voor de overheid werken – binnenkort ook verbannen zullen worden van het gebruik van TikTok? Niet helemaal. Blijft TikTok in de nabije toekomst hetzelfde? Misschien niet.

EEN GESCHIEDENIS VAN SPANNING
TikTok is vanaf het begin verwikkeld in geopolitieke controverses. In 2019 opende het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) een nationale veiligheidsbeoordeling na de overname van Musical.ly door ByteDance in 2018, dat later opnieuw werd gelanceerd als TikTok.

De CFIUS-beoordeling is de standaardprocedure voor een dergelijke transactie, maar toen veroorzaakte Donald Trump in de zomer van 2020 schokgolven van paniek met een uitvoerend bevel om zowel TikTok als WeChat, een Chinese berichten- en betalingsapp, uit Amerikaanse app-winkels te weren.

Het voorgestelde verbod van president Trump liep vast in de rechtbank en werd uiteindelijk ingetrokken tijdens de regering van president Joe Biden, die sindsdien een meer afgemeten benadering van beveiligingsproblemen heeft nagestreefd door op te roepen dat gegevens die zijn verzameld van Amerikaanse TikTok-gebruikers naar datacenters in het land worden verplaatst. TikTok beweert al lang dat gegevens van Amerikaanse gebruikers inderdaad in de Verenigde Staten worden opgeslagen, met back-upopslag in Singapore.

TikTok beweert nu dat 100% van het Amerikaanse gebruikersverkeer wordt omgeleid via Oracle, een softwarebedrijf met hoofdkantoor in Austin, Texas. (Oracle was de potentiële koper van TikTok in de plannen van president Trump na het verbod.) In een verklaring aan Fast Company zegt een woordvoerder van TikTok dat politici met bezorgdheid over de nationale veiligheid de regering-Biden moeten aanmoedigen om haar nationale veiligheidsbeoordeling van de app af te ronden.

“De overeenkomst die wordt herzien, zal op een zinvolle manier alle veiligheidsproblemen aanpakken die op zowel staats- als federaal niveau zijn geuit”, aldus de woordvoerder. “Deze plannen zijn ontwikkeld onder toezicht van de beste nationale veiligheidsagentschappen van ons land – plannen die we goed op weg zijn om te implementeren – om ons platform in de Verenigde Staten verder te beveiligen, en we zullen de wetgevers hierover blijven informeren.”

MEER DAN JINGOISME
Hoewel het Amerikaanse exceptionisme en de angst van de regering voor Chinese concurrentie – vooral in de context van technologische suprematie en kunstmatige intelligentie – niet kunnen worden onderschat als de motivatie voor deze verboden, hebben de acties van TikTok zijn positie verder verslechterd.

Een blogpost uit 2019 van het bedrijf beweerde dat “geen van onze gegevens onderworpen is aan de Chinese wet”. Er zijn echter recente rapporten opgedoken dat ByteDance naar verluidt van plan is TikTok te gebruiken om de locatie van specifieke Amerikanen te controleren, en dat werknemers van ByteDance in China herhaaldelijk toegang hebben gekregen tot niet-openbare gegevens over Amerikaanse TikTok-gebruikers.